Dag 9 – Kulturlandskap og glasskunst

Bilde: På tur til Henningsvær

Lofoten er vilt og vakkert, med sine majestetiske fjell. Vi fikk ikke det beste været, men jeg synes det har sin sjarm når havet bruser og slår mot klippene også.

Bilde; Henningsvær

Etter litt kjøring fra Henningsvær dukket plutselig opp et skilt der det sto Kulturlandskap. Vi fant ut at dette måtte vi sjekke ut. Etter litt googling fant vi ut at det var kunstsamling bestående av flere kunstverk i Nordland plassert ute i landskapet. I Lofoten står det 5 slike skulpturer. En av de står i Lyngør, et glass konstruksjon med gjennomsiktige speilvegger.

Fortsatte på E10 videre utover til Vareid. Der tok vi av og kjørte et par km. til Vikten. Der er det et glassblåseri som var verdt et besøk.

Tydelig og se hvor han henter sin inspirasjon fra.

Etter vi hadde beskuet all den flotte glasskunsten, kjørte vi til Ramberg og overnattingsstedet, kafe Friisgården. Et fint gammelt hus fra 188 – tallet. Fin rustikk og intim atmosfære med hjemmelaget mat. Sjarmerende hus med lav takhøyde og små dører. Den er drevet av en meget hyggelig mann fra Polen som snakker ok Norsk. Vi var helt alene som gjester denne natten. Den største turiststrømmen har lagt seg nå, i midten av august. Vi fikk beskjed og låse døren etter han dro for kvelden. Som skrevet tidligere så er huset fra 1800 – tallet, kunne ha vært interessant og høre litt historie dette huset kunne ha fortalt om. Tenker det var mye liv og røre i et slikt hus i dens velmaktsdager……Håper det ikke spøker her….

 

Bilde: Utsikt over Ramberg

I Ramberg liggeren av de fineste sandstrendene i Lofoten. Rambergstranda. Stranda er lett tilgjengelig fra parkeringsplassen.

I morgen blir det Smeden i Sund og kanalnumre i Å.

 

Hva med en ………

Omelett med ruccola

En omelett er rik på proteiner og andre næringsstoffer. Alt etter hva dere har i omeletten, passer den til frokost, lunsj, middag og til en kveldsrett.

I denne omeletten er det ruccola. Ruccola er proppfull av sunne næringsstoffer som vitamin A, antioksidanter, og vitamin K. Disse vitaminene er viktige for syn, benvev, cellene og immunforsvaret. Så her er det bare å være raus med den ruccolaen.

2 porsjoner

4 egg

3 ss vann

¼ salt

litt nykvernet pepper

10 cherrytomater

80 g Sjalotteløkløk

2 dl grovt hakket ruccola

litt olje til steking

Rens og skjær sjalottløken i skiver, brun den blank i en panne med litt olje

Tilsett cherrytomatene som er delt i 2 og la det putre i ca 2 – 3 minutter.

Pisk lett sammen egg, salt, pepper og vann, tilsett eggerøren og ruccola i pannen og bland dem godt. Stekes på svak varme med lokk.

Når eggemassen har stivnet er omeletten ferdig.

Serveres med grovt brød, cherrytomater og en grønn salat.

https://www.fettfattigmat.no/meny/

 

Ut på tur med …….

 

Ut på tur med en fantastisk gjeng.

I Trondheim er det en Facebookgruppe som heter Turvenner Trondheim. Har tenkt mange ganger at jeg skulle bli med en av disse turene som blir arrangert der. Endelig tok jeg mot til meg og ble med i dag, og det blir mange flere, for en gjeng og gå tur sammen med.:-)

Bor du i Trondheim, så anbefales disse turene.

Bor du ikke i nærheten av Trondheim, så sjekk opp om det er noe slikt i ditt nærområdet.

Det oppfordres (må ikke) til  at alle tok med seg en ved kubbe, så bål ble det også 🙂

Vi rastet og spiste lunsj ved et lite vann, der det var mange vannliljer i

Oftenåsen-koppen er alltid med på tur. 🙂

Dag 8 – Svolvær

Svolværgjeita i det fjerne

 

Vi kjørte rv 83 ned til Tjeldsundbrua og fortsatte på E 10 helt frem til Svolvær. En strekning på 17 mil. En relativ kort etappe. Ikke så godt kjørevær da det var en ekkel vind som kom og gikk.

Vi sjekka inn på Svolværgeita Hotell. Et ubetjent gammelt hotell uten noe særlig tilbud, men ok rom. Etter å ha installert oss på rommet ble det en byvandring. Vi gikk over en bru som gikk til Svinøya. Her greide jeg og tråkke skeivt og knuste mitt fotoapparat. Heldigvis hadde jeg forsikret apparatet. Resten av denne turen ble bildene tatt med telefon. Vi snudde og gikk ned til byen og kjøpte oss en øl på Langholmen. Etter en runde på byen tok vi tidlig kveld., i morgen blir det Ramberg og nedover Lofoten.

 

Dag 9 trykk på link

https://anitasreiseblogg.blogg.no/dag-9-kulturlandskap-og-glasskunst.html?_gl=1*k65nxm*_ga*MTQ1MjQ2NzIzLjE3MDg2OTI1ODg.*_ga_2SXG691Y94*MTcyNTAwNTExNS4xMDcuMS4xNzI1MDA1MTE3LjU4LjAuMA..

 

sommerens strikk

For en tid tilbake, la jeg ut at jeg hadde kjøpt meg strikkepakke fra strikkemekka. Den ene genseren strikket jeg i sommer og ble meget fornøyd. Den passer fint til dongeri- jakke.  Måtte bare prøve den i dag, men kjenner den ble litt for varm for det trønderske været vi har nå. 🙂

Jeg har en genser igjen å strikke fra pakken, men først må jeg gjøre ferdig Liverpool genseren til min sønn. Der har jeg tegnet mitt eget mønster. Jeg har stikken en til meg selv for noen år siden. Jeg kan legge ut bilde av den litt senere.  🙂 Jeg bare elsker og strikke gensere.

Super godt gulrotbrød

Gulrotbrød

2 brød

Gulrotbrød, eller som barna sier superbrød.

Brødet blir så saftig når en baker det med gulrot og en sikker vinner til barna, da gulroten gir den en god sødme. Her har jeg også brukt honning til å få ekstra sødme i stedet for sukker.

Med havregryn, rugmel og chiafrø er det også passe grovt, slik at de passer til de fleste.

700 g hvetemel

100 g havregryn

550 g sammalt rugmel grovmalt

50 g chiafrø

300 g revet gulrot

2 pakker tørrgjær

2 ss honning

1 ½ ts salt

12 dl vann

Bland alt det tørre sammen, tilsett gulrot, honning og vann.

Elt i 15-20 minutter. La deigen hvile under et klede eller plast i 60 minutter.

Del deigen i to emner. Deigen er litt klissete, så bruk godt med mel når du skal bake den ut. Ikke bruk mye tid på utbakingen, slik at den blir så bløt som mulig, når du legger den i brødformen. Til to brød brukes 1 ½ liters former.

Etterhev i ca 30 minutter.

Settes i ovn som er forvarmet med varmluft til 200 grader. Stek i 30 minutter, ta brødene ut av formene og stek de i ytterligere 30 minutter.

Pensle brødene med sterk kaffe når de er ferdig, kaffen setter en god smak på skorpen og gjør den myk.  

Serveres nystekte med lett brunost 🙂

https://www.fettfattigmat.no/meny/

Dag 7 Harstad

Lyngsalpan

 

Etter en god frokost til våre nye venner, la vi kursen mot Harstad. Det ble regnklær på helt til Harstad på grunn av dårlig vær. Vi kjørte E6 ned til Bjerkvik for så å ta E-10 (Lofast), utover mot Tjeldsund brua. Det viste seg å bli en tøff overfart på brua på MC. 19 m/s sidevind var ikke en behagelig opplevelse når en sitter ute og kjører på to hjul. Vi kom oss trygt over og fortsatte de 2-3 milene inn til Harstad. Vi sjekka inn på Clarion Collection Hotel Arcticus, et flott hotell. Etter innsjekk gjorde vi oss kjent med byen.

 

Harstad er en nett by, som ligger midt i Nord-Norge og som grenser inn mot Lofoten. Vi besøker byen på en søndag, Så det var ganske rolig i gatene.

 

Vi fant oss en koselig kaffe med blid betjening og god kaffe som vi fikk varme oss på.

Her oppfordres det til og hilse på alle du møter. Kanskje det skulle ha vært et slikt skilt i alle byene i Norge.?

Sang til byen – ble skrevet til Harstad. I følge Harstad tidene ble Ola Bremnes inspirert av en tur til Harstad med Hurtigruten

link til “sang til byen” https://www.youtube.com/watch?v=-UFH7W3BvL4

I morgen -dag 8 kommer vi til Svolvær og vakre Lofoten 🙂

 

https://anitasreiseblogg.blogg.no/dag-8-svolvaer.html?_gl=1*jo6lrs*_ga*MTQ1MjQ2NzIzLjE3MDg2OTI1ODg.*_ga_2SXG691Y94*MTcyNDc4MjQ5My4xMDQuMS4xNzI0NzgyNTE5LjM0LjAuMA..

 

Dag 6 Alta og Hellerisningene

Dag 6 Alta og Hellerisningene

 

Vi kjørte strake veien fra Hammerfest til Alta i en smell, ca. 3 timer. Eller som de sier der nord “det tar et kaffekok” :-). Ingen problemer og sitte så lenge på sykkelen når det er godt kjørevær.

Alta Museum står på UNESCOs verdensarvliste for bergkunst. Selve museet rommer mange tin, en avdeling om Alta-aksjonen, som fant sted rundt 1980.

Å hoppe etter Wirkola, en utstilling om Bjørn Wirkolas karriere i skihopp.

Guder, Ånder og Helgener er en utstilling som viser to sider ved Finnmarks religionshistorie, en midlertidig utstillinger. Da vi var der var det utsilling om Gustav Vigeland – Angsten sår i sofaen.

 

Angsten står i sofaen – Vigeland

Det som bergtok meg mest var den fantastiske godt bevarte bergkunsten. For å få med seg hele ruten må en gå en rundløype på 3, 65 km, som var opplagt slik at den gikk gjennom flere helleristningsfelt, som var 3000 – 7000 år siden.

Vi forlater det kulturelle i Alta og setter kursen mot Storslett. Været var med oss i dag også 18 grader og lettskyet. En blir litt opptatt av været når en kjører motorsykkel 🙂 Vi kjørte E6 hele veien uten noen særlige pauser. En strekning på 160 km. Vi kjørte til overnattingsstedet i Bjørklygården. Vi ringte til de folkene vi ble kjent med i Vadsø og kjørte til dem. Der fikk vi garasjeplass til sykkelen, og det ble god mat og god drikke. En trivelig kveld, rundt kjøkkenbordet sammen med herlige folk. Fikk invitasjon til og spise frokost med dem dagen etter, det takket vi ja til. Vi spiste en meget godt frokost til dem før vi kjørte av gårde videre på vår ferd.

Supertrivelige mennesker vi møtte på Storslett, som åpnet hjemmet sitt for oss

Dag 7 trykk på linken  https://anitasreiseblogg.blogg.no/category/med-mc-fra-kirkenes-til-trondheim/dag-7-harstad

 

Tacopizza

Mange elsker både pizza og taco. Når en slår sammen disse to rettene, blir det fantastisk rett med en deilig smak.

Har du taco på fredagen, kan du bruke restene på pizzaen dagen etter. Da blir det både fredags taco og pizza på lørdag.

Forvarm ovnen til 250 grader. Tilbered pizzadeigen.

Pizzadeig:

250 g siktet mel, tipo 00

1 1/2 ts pizzagjær

1 ss olivenolje

1,5 dl lunket vann, ca 25 g

1/2 ts salt

Bland alt sammen og elt i ca 10 minutter til deigen blir seig og elastisk. La den heve i 60 minutter på et melet bord, legg over et klede eller plastfolie. Jo lengre du venter dess bedre blir resultatet, kan godt lage deigen dagen i forveien, la den stå i kjøleskapet natten over. (kaldheving). Kjevle ut deigen i enten i en stor, eller to mindre stykker.

Pizzafyll:

1 glass Tacosaus

400 g Kyllingkjøttdeig

2 rødløk

½ boks hermetiske mais

2 store tomater

Tortillachips

1 pose kylling taco krydder

1 ss olivenolje

1 dl vann

Rens og del løken i skiver, stek den i en panne med litt olivenolje til den blir blank. Sett til side.

Stek kjøttdeigen i noen minutter i en panne med litt olivenolje. Bland i tacokrydder, bland det sammen med kjøttdeigen litt før du tilsetter vann. La det trekkes i par minutter.

Smør først tacosaus på pizzabunnen, deretter, løk, kjøttdeig, mais, tomater, og topp det hele med litt tortillachips.

 

https://www.fettfattigmat.no/meny/

 

Dag 5 – Nordkapp – Hammerfest

 

Etter en enkel frokost, kjørte vi opp til Nordkapp – platået. Mange tror at Nordkapp er lengst nord i Europa. Men det er Knivskjelodden som strekker seg 1400 meter lengre nord. Jeg som mange andre synes det var stort og nå målet Nordkapp. resten av denne ferieturen går fra i dag av, sørover:-)

Veien fra campingen opp til Nordkapp var av god kvalitet, men det var kalt, rundt 10 grader og småsurt. Åpne store områder uten noe form for vegetasjon. Mange reinsdyr på og langs vegen. Skummelt, for de kan komme fort, særlig hvis de er mange i lag.

På platået står disse figurene: “syv barn fra alle verdens kanter kom sammen på Nordkapp i juni 1985. I løpet av en uke skapte de monumentet Barn av Jorden. Et symbol på samarbeid, vennskap, håp og glede”

På turen tilbake kjørte vi innom Kamøyvær, som ligger like ved Nordkapp Camping. En avstikker på ca. 3 km til et gammelt fiskevær med 65 fastboende. Her kom vi i prat med en lokal kar, som kunne fortelle oss litt om stedet. Også for hadde de en spesiell sommer. I løpet av en vanlig sommer er det masse turistbusser og mange turister innom dette lille fiskeværet. Men under koronaen var det nesten ingen utenom de fastboende. Jeg skjønner godt at det er mange turister her, for her var det utrulig vakkert!

 

 

Etterpå kjørte vi tilbake til Olderfjord. Det ble mere spennende enn vi egentlig trengte. Lite bensin igjen på tanken og vi regna egentlig med at det ble helt stopp, men vi kom oss fram. Etter litt og bite i og sykkelen hadde fått sitt drivstoff kjørte vi strake veien til Hammerfest. Fint vær og gode veier. Vi kjørte rett til overnattingsstedet. Sykehuset Hotell. En grei plass ca 1 km fra sentrum.

Hammerfest

Et vanlig syn i Hammerfest`s gater

Etter at vi hadde etablert oss på rommet tok vi oss en lengre trimtur gjennom en tur løype som gikk fra området hotellet og rundt et fjell og ned til byen, på den andre siden. Turen endte opp i sentrumsgatene før vi returnerte til hotellet opp gjennom sikksakken, som stien heter.

Vi kjøpte oss middag på hotellet før vi tok kvelden. Hotellet var kombinert hotell og brakkerigg med felles bespisning  i en slags kantina.

I morgen skal vi kjøre til Storslett i gamle Troms fylke. Der skal vi møte de vi ble kjent med i Vadsø.